Articole Populare

Tipurile de anemie şi cauzele apariţiei lor. Este important să ştiţi pentru a le trata corect

Anemia este provocată de scăderea hemoglobinei şi numărului de globule roşii din sânge.

Există mai multe tipuri de anemie:

Anemia feripivă

Este cea mai răspândită şi apare la persoanele cu insuficienţă de fier, la cele care au o absorbţie intestinală defectuoasă, la femeile cu consum ridicat de fier. Pierderile de sânge au loc la nivel gastro-intestinal (provocate de ulcere gastrice, polipi intestinali) sau în regiunea genitală.

Anemia ce apare în urma deficienţei de fier se întâlneşte frecvent şi la copii. Şi asta pentru că alimentaţia lor nu conţine o cantitate suficientă de fier.

Anemia cronică

Deşi este confundată cu anemia feriprivă, este vorba totuşi de o anemie moderată, ce apare la cei ce suferă de boli cronice, ce persistă mai mult de 1-2 luni.

Simptomul principal al anemiei cronice este scăderea fluxului de fier circulant.

Anemii prin deficit de vitamine

Pentru producerea unui număr suficient de celule roşii, corpul are nevoie şi de alte vitamine. Alimentaţia săracă în elemente nutritive, duce la scăderea producţiei de celule roşii din sânge. Există, însă, persoane cu un aport suficient de vitamine, organismul cărora nu le poate absorbi din cauza unor probleme digestive sau boli autoimune.

Anemia macrocitară

Apare din cauza deficitului de vitamina B12 sau a acidului folic din organism. Deficienţa acidului folic apare ca urmare a alimentaţiei deficitare, a alcoolismului cronic, a absorbţiei deficitare a vitaminelor la nivel gastro-intestinal sau a creşterii cererii de acid folic în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, lipsa acidului folic este cauzată şi de unele boli, care distrug globulele roşii.

Deficienţa vitaminei B12 este o consecinţă a atrofiei mucoasei gastrice, gastrectomiei, a unor boli care afectează ileonul terminal, a dietei vegetariene, dar şi a administrării prelungite de medicamente pentru stomac.

Beta talasemia minoră

Acest tip se caracterizează prin prezenţa de-a lungul vieţii a unei anemii uşoare, fără simptome. Este important ca această anemie să fie diagnosticată corect, pentru a nu fi tratată cu fier.

Această boală se transmite ereditar, de aceea ar trebui depistată cât mai devreme, deoarece, în cazul părinţilor ce suferă de această boală, există riscul naşterii copiilor cu beta talasemie majoră.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Traducerea și adaptarea: Echipa sanatosi.com

Surse selective: en.wikipedia.org, emedicine.medscape.com

Printare
error: Content is protected !!