Articole Populare

Iată de ce tresărim în somn! Nici nu mi-a trecut prin gând…

Probabil nu o dată ați observat acest detaliu curios. Atunci când v-ați culcat și gata-gata să adormiți profund, brusc tresăriți cu tot corpul și vă treziți.

Uneori vă pare că începeți să cădeți într-o prăpastie! Mi s-a întâmplat de câteva ori cât pe ce să cad de pe pat…

Acest fenomen se întâmplă practic cu fiecare om, iar motivul este foarte interesant. Științific este numită zmuncitură hipnagogică sau tresărire hipnagogică.

Acest fenomen în sine nu poartă nici un pericol, dar preîntâmpină organismul nostru că are nevoie de odihnă. Spasmele hipnagogice au loc atunci când persoana este supraobosită, a suferit un stres sau de mult timp nu s-a odihnit deplin.

În mod obișnuit creierul și corpul se pregătesc cu aceeași viteză pentru somn. Iar dacă persoana a avut emoții puternice, atunci creierul se deconectează mai repede. Corpul, însă, nu reușește odată cu creierul.

În momentul adormirii procesele din creier seamănă foarte mult cu cele din timpul fazei de somn rapid. Creierul transmite niște impulsuri mușchilor, care fără să vrea se contractă. Însă din cauza faptului că corpul încă nu a adormit, reacția mușchilor este mai rapidă decât cea obișnuită.

Creierul adormit nu se așteaptă la o asemenea reacție puternică. Din această cauză persoanei îi pare că corpul său cade undeva și creierul se străduie să-l echilibreze din nou.

Unii savanți sunt adepții unei alte explicații. După părerea lor cauza unor astfel de tresăriri este total opusă.

Dacă persoana a obosit foarte tare, atunci corpul lui adoarme înaintea creierului. Procesele vitale precum respirația și bătăile inimii încetinesc mai repede decât creierul. De aceea el crede că organismul moare și încearcă să-l trezească prin impulsuri nervoase.

Indiferent care ar fi cauza acestora dacă deseori nu puteți adormi din cauza unor astfel de tresăriri și căderi false, atunci aveți nevoie neapărat de mai multă odihnă.

Autor text: Perfect-ask.com

Printare
error: Content is protected !!