Articole Populare

Coarnele pot trata bolile de ficat, de piele, hemoroizii şi crampele. Vezi cum se prepară

Coarnele sunt fructe sălbatice, astăzi deseori ignorate, cândva fiind utilizate de ţăranii români sub diverse forme. Coarnele au efecte benefice asupra sănătăţii, mai ales în caz de afecţiuni hepatice şi digestive.

http://sanatosi.com/wp-content/uploads/2016/09/coarnele-trateaza-cicatricile-si-diareea.-iata-in-ce-cantitati-trebuie-consumate.jpg

Proprietăţile coarnelor

Coarnele sunt fructe mici, lunguieţe, de culoare roşie sau galbenă, cu un gust dulce-acrişor. Au efecte antidiareice, cicatrizante, dezinfectante şi astringente.

Coarnele conţin: vitamina C, vitamina A, vitamina B, vitamina PP, calciu, potasiu, tanin, cornină, acizi organici, glucide, caroten, pectine, celuloză, săruri minerale, zaharuri, apă (80 %).

Datorită conţinutului de pectine din coarne, putem prepara marmeladă sau gem.

Indicaţii terapeutice

Coarnele se culeg atunci când sunt bine coapte, de obicei în septembrie.

Consumate în stare proaspătă, coarnele au efecte energizante, dar pot fi şi preparate sub formă de suc, compot, dulceață, gem, sirop, jeleu, marmeladă, vin, lichior, și drept condiment pentru preparatele culinare din carne și pește.

Sunt recomandate în caz de:

  • Crampe, paraziţi intestinali, enterite, enterocolite
  • Hemoroizi
  • Sângerări nazale
  • Boli de ficat
  • Boli de piele
  • Miopie
  • Gripă şi răceală

Preparate din coarne

Decoct de coarne

Combate hipotiroidia, diareea, boli ale pielii şi hemoragiile nazale. Se pune o lingură de coarne într-o cană cu apă rece şi se lasă la înmuiat timp de 3 ore. Se strecoară lichidul, iar peste fructele rămase se toarnă o cană de apă şi se pun la fiert 5 minute. După ce s-a răcit, se strecoară şi se combină cu lichidul preparat la început. Acest ceai se bea cu înghiţituri mici, timp de 10 zile. Poţi relua tratamentul după o pauză de 2 luni.

Tinctură de coarne

Este utilizată în caz de ulcer și rectocolită ulcero-hemoragică. Tinctura se prepară din câte 20 g de coajă, frunze şi fructe de corn şi 200 ml de alcool de 60 de grade. Se lasă la macerat timp de 10 zile, apoi se strecoară printr-un tifon dublu. Se administrează câte 30 de picături de tinctură, diluate cu 30 ml de apă, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Cura durează o săptămână şi poate fi reluată după o pauză de 3 luni.

Băi cu frunze şi scoarţă de corn

Se fierb 300 g de scoarţă de corn cu 5 litri de apă. Când a început să fiarbă, se adaugă 200 g de frunze de corn. Se mai fierbe încă 5 minute, apoi se strecoară. Se păstrează în recipiente închise ermetic. Se adaugă câte o cană din acest ceai la apa de baie. Este foarte benefic pentru revigorare.

 

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

Autor text: Sanatosi.com

Printare
error: Content is protected !!